RKC – AZ

August 18, 2013

AZ heeft zaterdag de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk met 1-2 gewonnen. De Alkmaarders hadden lange tijd niets te duchten van de thuisploeg, maar in de slotfase werd het nog spannend. Een wereldse volley van Maarten Martens bracht AZ de zege.

AZ reisde door de knappe zege op Ajax met veel vertrouwen richting Waalwijk. De thuisploeg beschikte vooraf waarschijnlijk over net zoveel fiducie, gezien de knappe 0-0 bij FC Twente en de 4-2 zege op Vitesse.

Jóhannsson: 0-1
De thuisploeg startte echter niet als een ploeg die al vier punten verzamelde. Met angstig en zeer defensief voetbal liet RKC de bezoekers continu het spel maken. Na vier minuten vond Aron Jóhannsson het eerste gaatje in het hechte Brabantse blok. De kersverse Amerikaans international was vlak voor het doel attent en stiftte de bal met veel gevoel over de uitgekomen Jan Seda: 0-1.

Uitblinker Johansson
In het vervolg van de eerste helft was er vrij weinig te beleven in het Mandemakers Stadion. Het thuispubliek veerde slechts op als de pijlsnelle Romeo Castelen aan één van zijn vele dribbels begon, terwijl AZ na de openingsgoal weinig doelgevaar meer kon stichten. De mooiste actie van het eerste bedrijf kwam op naam van uitblinker Mattias Johansson. De rechtsback speelde zes man voorbij, maar zag zijn inzet net geblokt worden.

Teruggedrongen
Na de rust kwam er een ander RKC uit de kleedkamer. AZ werd steeds meer teruggedrongen op eigen helft, waardoor het weinig meer aan verzorgd opbouwen toekwam. Een schot van Damiano Schet (redding Esteban) en een inzet van Michael Lamey (over) golden als waarschuwing voor AZ. Aan de andere kant kregen Johann Berg Gudmundsson, Roy Beerens en Markus Henriksen kansen. Zij vonden echter allemaal Seda op hun pad.

Beauguel: 1-1
AZ leek in de slotfase twee punten uit handen te geven. Vanwege een slechte verdedigende organisatie kon invaller Jean-David Beauguel de bal met enig geluk langs Esteban frommelen. Deze goal leverde de boomlange spits direct de reputatie van cultheld van Waalwijk op.

Martens: 1-2
Nog geen twee minuten later konden de Alkmaarders alsnog opgelucht ademhalen. Na een schitterde pass van Nemanja Gudelj volleerde Maartens Martens met zijn rechterbeen prachtig in de bovenhoek. Zo was de Belg voor de tweede keer binnen een week goud waard voor zijn ploeg.

Verbeek: ‘Veel overwicht’
“We werden al snel in de wedstrijd in stelling gebracht door een verdedigende onachtzaamheid van RKC”, keek Gertjan Verbeek na afloop terug. “RKC veranderde door onze goal niet veel aan hun manier van voetballen. Wij hadden daardoor veel overwicht in balbezit. Helaas verzuimden we verder afstand te nemen. In de tweede helft stond er een ander RKC. De 1-1 viel na een aanvallende spelhervatting van ons. Ik baalde als een stekker. Onnodig tegen deze tegenstander. Uiteindelijk liet Maarten Martens zien hoe goed hij kan voetballen, na een fantastische pass van Nemanja Gudelj. Zo werd het een kleine, maar terechte overwinning.”

Bron: az.nl