Heracles – AZ

April 1, 2013

AZ heeft zondag de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo gewonnen. In het Polman Stadion werd het mede dankzij een treffer van Markus Henriksen en een eigen doelpunt van Mike te Wierik 1-2. Door deze zege verschaft AZ zich wat lucht in de benauwde onderste regionen.

Jozy Altidore gaf na drie minuten al een waarschuwing af, door de voorzet van Roy Beerens via een Heraclied over het Almelose doel te werken. Deze poging bleek een voorbode van een Alkmaarse kansenregen. Viktor Elm schoot naast en raakte later de paal terwijl Steven Berghuis en Altidore hun inzet over zagen gaan.

Henriksen
Halverwege de eerste helft werd deze sturm und drang beloond met een doelpunt. Henriksen mocht in een vol strafschopgebied een corner van Berghuis aannemen, draaien en schieten: 0-1.

Eigen doelpunt
Twee minuten later werd de Alkmaarse voorsprong al verdubbeld. Na een Braziliaans hoogstandje gaf de mee opgekomen Dirk Marcellis hard voor. Bij de tweede paal werd de bal vakkundig in eigen doel gewerkt door Heracles-verdediger Mike te Wierik: 0-2.

Rood Lam
Wat een niets-aan-de-hand-wedstrijd had moeten worden voor AZ, werd een kwartier voor rust ontsierd door een rode kaart van Thomas Lam. De verdediger werd bestraft voor een tackle op Lerin Duarte. Deze kaart was voor de thuisploeg het teken om vol op de aanval te gaan. Na schoten van Marko Vejinovic en Lerin Duarte die over gingen, leverde dit Heracles vlak voor rust de aansluitingstreffer op. Te Wierik tekende voor zijn tweede treffer van de middag: 1-2.

Esteban
Na rust was het éénrichtingsverkeer naar het doel van AZ, dat met een man minder behoorlijk onder druk kwam te staan. De enige wapenfeiten van de Alkmaarders kwamen op naam van Altidore (schot naast) en Elm (kopbal naast). Aan de andere kant moest Esteban veelvuldig optreden om het bij één tegentreffer te houden. In de extra tijd van de extra tijd ging de doelman echter onder een voorzet heen. Op de doellijn werd dit ternauwernood gerepareerd door de goed spelende Marcellis.

500
Deze welkome zege betekent de 500e overwinning van AZ in de Eredivisie. Volgend weekend wacht voor de nummer veertien het uitduel met NEC.

Verbeek: ‘Op karakter gevochten’
“Dit is zeker een stap in de goede richting”, zei Verbeek na afloop. “We zijn er echter nog lang niet, we moeten de komende weken opnieuw goed presteren. Dit succesje kunnen we laten doorslaan in een groot succes. We willen namelijk met een goed gevoel richting de bekerfinale. Vanmiddag hebben de jongens op karakter gevochten voor wat ze waard zijn.” En over de rode kaart van Lam: “Voor zijn overtreding nam Lam aan de bal al te veel risico; geen goede actie. De overtreding zelf had volstaan met geel.”