Heerenveen – AZ

April 28, 2013

Nu het einde in de Eredivisie nadert lijkt AZ eindelijk zijn topvorm te pakken te hebben. Vrijdag werd de lastige uitwedstrijd tegen sc Heerenveen overtuigend met 0-4 gewonnen.

Heerenveen was eerder dit seizoen in eigen huis te sterk voor de titelkandidaten PSV, Feyenoord en Vitesse. Daarnaast had Heerenveen een week geleden op vechtlust een punt gepakt in de ArenA tegen Ajax (1-1), maar van die instelling was in het eigen Abe Lenstra Stadion niets meer over.

De ploeg dacht ogenschijnlijk ook op halve kracht wel even van het laaggeklasseerde AZ te kunnen winnen. Zonder de ideeën van smaakmaker Filip Djuricic, die met een hamstringblessure op de tribune zat, speelde de ploeg van trainer Marco van Basten niet bepaald geïnspireerd.

Het zeker niet in de beste vorm verkerende AZ, waar trainer Gertjan Verbeek vanwege een schorsing niet op de bank mocht zitten, profiteerde dankbaar. De ploeg uit Noord-Holland kreeg in het eerste half uur twee kansen en die waren ook allebei raak. Eerst kreeg Jozy Altidore een vrije doortocht richting doelman Kristoffer Nordfeldt. Die hield de inzet van de Amerikaan in eerste instantie nog tegen, maar was op de daaropvolgende kopbal van AZ’s clubtopscorer geslagen: 0-1.

Enkele minuten later stond het dankzij Roy Beerens al 0-2. De rechtsbuiten kreeg een voorzet van Johann Berg Gudmundsson ietwat gelukkig voor de voeten en gleed de bal in één keer in het doel.

Vlak na rust kende de thuisploeg nog een korte opleving toen Marten de Roon met een kopbal dicht bij de 1-2 was. AZ-doelman Esteban tikte die poging echter stijlvol uit de hoek. Heerenveen putte niet bepaald vertrouwen uit die kans. Sterker nog, ruim tien minuten later was het duel al vroegtijdig beslist.

Gudmundsson zette de bekerfinalist na een hakje van Altidore op 0-3. Vlak daarna zorgde Altidore zelf uit een vrije trap voor de 0-4. AZ ontloopt door de zege zo goed als zeker de nacompetitie. Nummer 16 Roda kan in punten nog wel op gelijke hoogte komen, maar het doelsaldo van de Alkmaarders is veel beter.