AZ pakt de KNVB Beker

May 9, 2013

AZ heeft donderdag een teleurstellend verlopen seizoen alsnog voorzien van een dikke gouden rand. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek veroverde in de kolkende Kuip de KNVB-beker, door titelverdediger PSV met 2-1 te verslaan.

Dat betekende voor AZ een hoofdprijs na een jaar waarin het zelfs een tijdje serieus in degradatiegevaar verkeerde. AZ beleefde een droomstart in De Kuip, waar de grote supporterskampen van beide clubs voor een kolkende bekersfeer zorgden. Het was weliswaar PSV dat in de openingsfase direct het initiatief nam, maar de ploeg uit Alkmaar was bij twee snelle uitbraken dodelijk effectief. Adam Maher begon in de twaalfde minuut rond de middellijn aan een solo, waarbij hij nauwelijks werd aangevallen door PSV’ers. Maher kapte en draaide tot in het strafschopgebied, waarna hij de bal achter Boy Waterman schoot: 1-0.

Nauwelijks twee minuten later lag ook de tweede in het doel. Altidore kreeg op de rand van het zestienmetergebied de ruimte van de PSV-verdedigers om aan te leggen en knalde de bal droog achter Waterman: 2-0. De Amerikaanse spits, die in alle bekerwedstrijden dit seizoen tot scoren kwam, zorgde er daarmee voor dat AZ na amper een kwartier spelen in een zetel zat. De ploeg van Verbeek was als underdog begonnen aan de finale, maar kon plotseling rustig achterover leunen.

PSV herpakte zich snel van de twee dreunen die AZ in het kwartier had uitgedeeld. Jürgen Locadia, die in de spits de voorkeur had gekregen boven de niet geheel fitte Tim Matavz, raakte eerst de buitenkant van de paal.
Enkele minuten later tikte hij de bal wel in na een goede actie van Dries Mertens (2-1). PSV hield de druk vervolgens hoog, maar verzuimde door te drukken en de stand weer gelijk te trekken.