AZ – ADO DEN HAAG

March 10, 2013

AZ kan na dit weekend zomaar de nummer zestien van de Eredivisie zijn. De geplaagde ploeg van trainer Gertjan Verbeek speelde met 1-1 gelijk tegen ADO Den Haag, waardoor Roda JC morgen langszij kan komen bij winst op Feyenoord.

Wie anders dan Mike van Duinen schoot ADO Den Haag na elf minuten op voorsprong in de stromende regen in Alkmaar. De spits in vorm, vorige week goed voor twee treffers tegen Heracles Almelo, reageerde attent op een lange bal van Danny Holla en liet doelman Esteban kansloos (0-1). Thomas Lam, de vervanger van de gepasseerde Etienne Reijnen, mocht zich aanrekenen dat hij Van Duinen al vroeg in het duel uit het oog verloor. Helaas voor AZ overkwam hem dat vaker.

Van Duinen deed wat Jozy Altidore na vijf minuten naliet. De topschutter van AZ wist een vrije doorgang naar het doel van ADO Den Haag niet met het eerste doelpunt te bekronen. Ondanks de snelle tegentreffer bleef AZ aanvankelijk domineren. Roy Beerens miste na 23 minuten een prachtige kans, maar revancheerde zich twee minuten later met een assist voor de gelijkmaker van Viktor Elm.

De Zweedse middenvelder passeerde Martijn de Zwart, de derde doelman van ADO Den Haag die wegens blessures van Gino Coutinho en Robert Zwinkels debuteerde in de basisformatie van trainer Maurice Steijn. Na de gelijkmaker kregen beide clubs kansen op de 2-1. Namens de thuisploeg was Elm dichtbij een tweede treffer. Van Duinen verzuimde ADO Den Haag weer op voorsprong te zetten.

AZ miste behalve de geblesseerde Donny Gorter ook Willie Overtoom. Met Giliano Wijnaldum en Steven Berghuis als vervangers ging de bekerfinalist ook in de tweede helft op zoek naar de eerste zege na vijf competitieduels. Berghuis kopte in kansrijke positie naast, maar AZ ontsnapte ook toen Van Duinen vrij voor keeper Esteban mocht uithalen.

AZ worstelde vooral, ook met zichzelf. De ploeg had bovendien pech dat Beerens onterecht wegens vermeend buitenspel werd teruggefloten toen hij richting het doel van ADO Den Haag mocht dribbelen. Zo bleef het 1-1, ook al omdat Berghuis in de slotseconde miste. Dat was op basis van de krachtsverhoudingen in het veld geen onlogische uitslag.