AZ – VITESSE

September 1, 2013

AZ heeft zondagmiddag een punt overgehouden aan het thuisduel met Vitesse. Nadat Mattias Johansson de Alkmaarders vlak voor rust op voorsprong schoot, kopte invaller Jonathan Reis in de slotfase de gelijkmaker binnen: 1-1.

Voor het eerst dit seizoen startte Maarten Martens in een officiële wedstrijd van AZ in de basis, als vervanger van Aron Jóhannsson. Martens nam zijn vertrouwde linksbuitenpositie in, terwijl Johann Berg Gudmundsson de spitspositie innam.

Het duurde even voordat het vuur in de wedstrijd ontbrandde. Het eerste half uur gingen beide partijen gelijk op. Kansjes voor Gudmundsson, Martens en Nemanja Gudelj brachten Vitesse-doelman Piet Velthuizen niet aan het zweten. Aan de andere kant was Valeri Qazaishvili tweemaal gevaarlijk en zag Davy Pröpper een kopbal over het doel vliegen.

Johansson: 1-0
Het publiek veerde pas echt op na 39 minuten. Esteban stopte een schot van Theo Janssen, waarna de terugkaatsende bal voor de voeten van Mike Havenaar belandde. Van dichtbij schoot de spits de grootste kans van de wedstrijd huizenhoog over een leeg doel. AZ antwoordde via Johansson, die een van zijn befaamde rushes afrondde door Velthuizen met links te passeren: 1-0.

Vuur
Vanaf het eerste fluitsignaal van de tweede helft kwam er meer vuur in de wedstrijd. Vitesse joeg op de gelijkmaker, maar ook AZ liet zich niet onbetuigd. De eerste mogelijkheden dienden zich spoedig aan voor Gudelj, Havenaar, Janssen, Viktor Elm en Renato Ibarra.

Druk
Na ruim een uur nam de druk van Vitesse toe, resulterende in een grote kans. Het schot in de korte hoek van linksback Patrick van Aanholt werd echter goed gestopt door Esteban. Een vrije trap van Janssen werd vervolgens gesmoord in een mêlee van mensen.

Reis
In de slotfase nam Vitesse het initiatief tegen het vermoeide AZ volledig in handen. De bezoekers kwamen via een kopbal van invaller Reis dan ook op gelijke hoogte. De Braziliaan speelde zich vrij en knikte een voorzet van rechtsback Frank van der Struijk binnen: 1-1.

Verbeek: ‘Pijpje aardig leeg’
“We hadden tijdens de eerste helft heel veel moeite om druk uit te krijgen op de opbouw van Vitesse”, blikte Gertjan Verbeek na afloop terug. “We hadden niet de extra energie om vooruit te verdedigen. We maakten de 1-0 ondanks dat we in die fase niet goed speelden. Tijdens de tweede helft was het spel meer open. Toen hebben we op een aantal momenten nagelaten om toe te slaan.”

“De uiteindelijke 1-1 zat eraan te komen, omdat wij geen antwoord hadden op het offensief van Vitesse. Het pijpje was aardig leeg bij ons. We mogen onder deze omstandigheden tevreden zijn met een gelijkspel”, besloot Verbeek zijn analyse, doelend om de Europese verrichtingen van afgelopen donderdag en vrijdag.

Bron: AZ.nl