AZ- FC Utrecht

April 14, 2013

FC Utrecht heeft AZ zondag aan een enorme thuiszege geholpen. De gasten stonden al na ruim een half uur met negen man op het veld, na rood voor Anouar Kali en Jan Wuytens. AZ buitte dat veldoverwicht simpel uit en won mede dankzij een zuivere hattrick van Jozy Altidore met 6-0.

De overwinning kwam voor AZ heel goed uit. De ploeg had al sinds eind januari, toen Vitesse met 4-1 werd verslagen, niet meer voor eigen publiek gewonnen en beleeft op zijn zachtst gezegd een ongelukkig seizoen. Zelfs na de ruime overwinning op Utrecht zijn de Alkmaarders nog niet eens veilig voor de nacompetitie. Wel speelt het in mei de finale van de KNVB Beker tegen PSV. Dat AZ nog steeds met de vorm worstelt was ook tegen Utrecht wel duidelijk. Voordat de gasten met negen man kwamen te staan, slaagde AZ er amper in om gevaarlijk te worden.

Zuivere hattrick Altidore
De hulp van Utrecht kwam dan ook als geroepen. Eerst kreeg Kali al in de 27e minuut zijn tweede gele kaart, overigens het 1500e rood in de Eredivisie, na een overtreding op Jozy Altidore. Die schoot de toegekende strafschop vervolgens feilloos binnen.

Vijf minuten later werd ook Wuytens uit het veld gestuurd na een overtreding in het strafschopgebied. Opnieuw liet Altidore doelman Jeroen Verhoeven, de vervanger van de geblesseerde Robbin Ruiter, vanaf elf meter kansloos. De Amerikaan completeerde binnen negen minuten zelfs zijn hattrick door een voorzet van Giliano Wijnaldum binnen te koppen.

Blooper Van der Hoorn
Het vierde AZ-doelpunt was wellicht nog het meest tekenend voor de hele middag: Utrecht-verdediger Mike van der Hoorn schoot de bal onbeholpen in eigen doel, zonder dat er ook maar een tegenstander in de buurt was. Voor de gasten, die al zo goed als zeker zijn van de play-offs om Europees voetbal, was het vervolgens zaak om de schade beperkt te houden. Zonder ook maar enige aanvallende intenties te tonen hield de formatie van Jan Wouters ook nog enige tijd stand.

Na een uur was Verhoeven echter voor de vijfde keer verslagen, door een geplaatst schot van Markus Henriksen. AZ joeg daarna nog wel op meer treffers, maar mede omdat de ploeg daar niet al te veel overtuiging in legde, scoorde alleen Aron J├│hansson nog: 6-0.